Сб, 20.04.2024, 12:20
Вітаю Вас Гість | RSS
 Жидачівський районний
методичний кабінет
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
People Group
Форма входу
Освітній портал
Категорії розділу
Новини
Схвалені методичні матеріали
Електронні версії підручників
методичні матеріали
Так.ru
Головна » 2013 » Жовтень » 16 » Семінар вчителів художньої культури Жидачівського освітнього округу в Тейсарівській ЗОШ І-ІІ ст.
14:32
Семінар вчителів художньої культури Жидачівського освітнього округу в Тейсарівській ЗОШ І-ІІ ст.
  

«Я по світу іду в вишиванці
Аж дивуються ген журавлі,
Хай встрічають в веселій багрянці
Україна іде по землі» (Вірші: Григорій Булах)

Українська вишивка – один із видів народного декоративного мистецтва українців. Вишивка – це не тільки майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних прагнень, інтелекту українського народу. Це один з найдавніших способів оздоблення одягу та предметів домашнього вжитку. Для українця вишиванка - це не просто елемент одягу. Це частинка його душі! В кожному візерунку, в кожному кольорі можна розгледіти частку культури, історії, побуту українського етносу.

Про історію, призначення, традиційні орнаменти та стилі української вишивки йшлося на семінарі-практикумі вчителів художньої культури Жидачівського освітнього округу, який проходив 10.10.2013р. в Тейсарівській ЗОШ І-ІІ ст. Учасникам семінару було запропоновано відкритий урок-презентацію в 9 класі «Вишивка – оберіг українського народу» з використанням комунікативно-інформаційних технологій (вчитель Мажак О.І.). Справжньою родзинкою семінару стала виставка «Дивосвіт української вишивки», на якій було представлено вишиванки, рушники, сорочки, серветки, скатертини тощо. Любов до вишивки яскраво відображена також в українському пісенному фольклорі, який продемонстрували учні школи (керівник педагог-організатор Гудима О.М.). Настрій в усіх від побаченого та почутого був піднесений, урочистий, святковий. Усі учасники прекрасного дійства були захоплені виконавською майстерністю учнів.

Продовжуючи семінар, методист райметодкабінету Наталія Кулик подякувала за таку чудову презентацію народної вишивки та розкрила тему «Збагачення емоційно-естетичного досвіду учнів, формування культури почуттів, пробудження особистісно-позитивного ставлення до мистецьких цінностей». Вишивка сьогодні живе, розвивається, збагачується новими аспектами. Сьогоднішня українська вишивка – результат унікальної духовно-матеріальної еволюції нашого народу. Впродовж багатьох століть в українській вишивці знаходять відображення думки і настрої людини, краса оточуючого світу, їх мрійливі сподівання на кращу добру долю, людські вірування, оберегова символіка речей, позначених доторком голки з ниткою.

Категорія: Новини | Переглядів: 743 | Додав: TMarciv | Рейтинг: 1.5/2
Календар дат
Погода
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Пошук
Архів записів
Жидачів © 2024