Сб, 27.04.2024, 05:44
Вітаю Вас Гість | RSS
 Жидачівський районний
методичний кабінет
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
People Group
Форма входу
Освітній портал
Категорії розділу
Новини
Схвалені методичні матеріали
Електронні версії підручників
методичні матеріали
Так.ru
Головна » 2013 » Грудень » 8 » Cемінар-практикум вчителів музичного мистецтва Ходорівсько-Бортниківського освітнього округу
13:13
Cемінар-практикум вчителів музичного мистецтва Ходорівсько-Бортниківського освітнього округу

До 150-річчя від дня народження та вшанування памяті українського композитора, диригента, священика, громадського діяча і також великого подвижника економічного розвитку довоєнної Галичини 
Остапа Нижанківського

 13 листопада 2013року в Кам’янському НВК відбувся семінар-практикум вчителів музичного мистецтва Ходорівсько-Бортниківського освітнього округу з проблеми «Особливості діяльності школи та вчителя, спрямованої на розвиток інноваційного потенціалу особистості учня. Формування естетичних почуттів, уявлень і знань про прекрасне у житті та мистецтві».

             

Епіграфом даного заходу став вислів Остапа Нижанківського «Мусимо мати Украйну». Відповідно до цієї теми учнівсько-педагогічний колектив школи підготував виступ «Вітаємо гостей у Камянському НВК». Тут було використано вірші та пісні на слова нашого земляка, вихідця із села Камяне Романа Михайловича Чорного.

Вчитель музичного мистецтва Шаран М.П. разом із методистом Жидачівського районного методичного кабінету Кулик Н.О. та дирекцією школи організували і провели «Мистецьку вітальню – вшанування родини Нижанківських».

Із надзвичайно цікавою презентацією «Остап Нижанківськийукраїнський композитор, диригент, священик, громадський діяч і також великий подвижник економічного розвитку довоєнної Галичини» ознайомила усіх присутніх вчитель музичного мистецтва Кам’янського НВК Шаран М.П. (Презентація додається).

Остап Нижанківський (1863-1919) – відомий український композитор, священик, визначний хоровий диригент, організатор музичного життя і нотно-видавничої справи у Галичині, громадський діяч, автор сольних, ансамблевих, хорових творів і також великий подвижник економічного розвитку довоєнної Галичини.

Народився 24 січня 1863 року в Стрию Львівської області в сім’ї священика. Він був найстаршим із 9 дітей пароха Осипа Нижанківського. Музика, література, театр у сім’ї Нижанківських були завжди в пошані. Всі діти з охотою співали і музикували на фортепіано.

Закінчивши початкову школу у Дулібах, Остап разом із матір’ю, молодшими братами та сестрою переїхав у Дрогобич, де вступив у гімназію, в якій раніше навчався Іван Франко. Уроки співу в гімназії не були обовязковими, однак тут постійно діяв хоровий гурток, участь в якому в старших класах брав і Остап. Ці уроки музики для нього були найулюбленішими. Його потяг до музики був настільки великим, що «замість латини і греки...тратив ночі на писання нот, займався співом». Навчаючись у гімназії, удосконалює свою майстерність гри на флейті та скрипці, згодом стає диригентом гімназійного хору, а також збирає і записує народні пісні, які подає у своєму рукописному збірнику.

До часу навчання належать перші композиторські твори 17-річного Остапа на слова галицьких поетів. Однак за «націоналістичні» погляди його виключають із гімназії.

Будучи у війську, а згодом навчаючись у Львівській академічній гімназії, Нижанківський дебютує перед громадськістю Львова. Його діяльність дістала підтримку І. Франка та М. Лисенка. За вимогою батька молодий композитор вступає до Львівської духовної семінарії, де не перестає музикувати. Він пише романс на слова Т Г. Шевченка «Минули літа молодії». Остап Нижанківський-семінарист достойно продовжив традиції Маркіяна Шашкевича, здійснивши у семінарії справжню мовну революцію – розмовляти стали лише українською, а відступників бойкотувати.

Доля «закинула» Остапа до Бережан, де він був парохом в селі Довжанка, займав активну громадську позицію. За це позбувся свого місця.

У 1900 році Нижанківський повернувся на Стрийщину. Спочатку працював парохом-адміністратором с. Дуліби, а через півроку – парохом в с. Завадові, де раніше парохом був його дідусь і де минуло дитинство композитора. Цей переїзд вагома сторінка в культурно-суспільному і політичному житті нашого краю і всієї Галичини. Остап побудував читальні, підняв рівень освіти селян, вів просвітницьку роботу з батьками, організував при церкві хор, керував товариством «Стрийський Боян».

Остап Нижанківський – автор популярних донині хорових творів «В’язанка слов’янських гімнів» та сольних пісень на вірші Тараса Шевченка «Вітер в гаю», «Минули літа», «Наша дума, наша пісня», для голосу з фортепіано «Не видавай мене заміж», «І молилася я», «Пісня вечірня», «О не забудь», «В гаю зеленім...».

Усі знають і співають колядки «Бог предвічний», «У Вифлеємі нині новина», «Бог ся рождає...», але мало хто знає, що автором цих чудових творів є Остап Нижанківський. На жаль, життя священика і композитора обірвалось трагічно. Його архіви розграбували чужі й свої мародери, тому значна частина його рукописів не віднайдена. Добру память про життя і творчу діяльність композитора Остапа та його сина Нестора зберігає музей Нижанківського у м. Стрию.

Останнім вагомим акордом проведення семінару було вивчення і виконання колядки, яку записав О. Нижанківський «Нині радість нам усім...» у виконанні усіх учасників семінару. Це був справжній хор професіоналів.

 

 

Категорія: Новини | Переглядів: 492 | Додав: TMarciv | Рейтинг: 0.0/0
Календар дат
Погода
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Архів записів
Жидачів © 2024