Чт, 25.04.2024, 02:45
Вітаю Вас Гість | RSS
 Жидачівський районний
методичний кабінет
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
People Group
Форма входу
Освітній портал
Категорії розділу
Новини
Схвалені методичні матеріали
Електронні версії підручників
методичні матеріали
Так.ru
Головна » 2014 » Травень » 5 » Cемінар вчителів основ християнської етики Дев’ятниківського, Ходорівсько-Бортниківського округів
09:02
Cемінар вчителів основ християнської етики Дев’ятниківського, Ходорівсько-Бортниківського округів

5 травня 2014р із ініціативи вчителя основ християнської етики Прищ Ганни Василівни Новострілищанської ЗОШ І-ІІІст до Василіянського інституту філософсько-богословських студій ім. Йосифа-Велямина Рутського, що в Брюховичах, завітали вчителі основ християнської етики Дев’ятниківського, Ходорівсько-Бортниківського округів.

Розпочалася зустріч із Святої Літургії, що відбулася у монастирській каплиці, яку очолив  ректор інституту – о. Йосафатом Хаймиком, ЧСВВ. О. Йосафат також заохотив присутніх до наслідування молитовного подвигу святого Василія Великого. «До нього сміливо можна віднести слова із псалма: «Не дам очам моїм заснути, ані повікам задрімати» (Пс 132,4). Увесь в молитві та праці, недосипанні та голоді», ─ охарактеризував ректор святого.

      

 По завершенню Богуслужіння брати та отці місцевої спільноти разом з гостями були запрошені до монастирської трапезної на святковий обід.

  

Св. Іван Павло ІІ говорив: « Людина велика не через те, чим володіє, а через те, ким є, не через те , що має, а чим ділиться з ближнім». Простими, доступними думками   щодо виховної установи-Василіанської семінарії, де живе духовна спільнота тих, які пішли за покликом Христа для праці в Його винограднику, ділився із вчителями ректор  о. Йосафат Хаймик.

Василіянський монастир св. Йосифа Обручника у Брюховичах, що налічує коло 60 ченців, є найбільшою спільнотою Чину. Тут навчаються майбутні священики з 5 Провінцій Чину, з двох українських – Найсвятішого Спасителя та св. Миколая, аргентинської, бразилійської та словацької

Василіянський Інститут філософсько-богословських студій ім. Йосифа В. Рутського – це навчальний заклад, покликаний виховувати молодих василіян та готувати їх до священства Впродовж шести років семінаристи-василіяни вивчають філософські та богословські дисципліни. На п’ятому курсі, після складення довічних обітів у Василіянському Чині, вони приймають дияконські свячення, а після закінчення шестирічних студій отримують ієрейські свячення.

Навчальний процес тісно переплетений з духовним життям спільноти семінарії. Основним єднальним духовним чинником є молитовне життя, стрижнем якого є Свята Літургія. Ченці-семінаристи мають добру нагоду щодня користати з добового кола молитов, розважання над Святим Письмом і духовною спадщиною Святих Отців та з духовного проводу отців-духовників.

Окрім науки та молитви брати-студенти займаються різними справами, зокрема працюють з молоддю, катехизують дітей, організовують дитячі табори, при монастирі діє студія звукозапису «Монах», семінарійний хор, молодіжний християнський часопис «Господь і я» та монаший театр «В каптурах». Протягом вже понад п’яти років Василіянський Інститут Філософсько-Богословських студій співпрацює з Українською редакцією Радіо Ватикану.

  

 При семінарії діє палітурний цех де реставрують книги,  продукують образки на мішковинному полотні. Діє столярний цех з виробництва меблів для семінарії та інших монастирів. А  в холі монастиря відкрито виставку фотографій із життя монашої та семінарійної спільноти.

Відрадно відзначити, що ректор семінарії сам особисто провів для вчителів основ християнської етики екскурсію монастирем.

А після обіду для педагогів о.Іван надав науку щодо формування духовно-моральної культури учасників навчально-виховного процесу». Також вчителі переглянули та обговорили кінофільм «Іван ХХІІІ».

  

На згадку про поїздку ректор  о. Йосафат Хаймик подарував всім учасникам семінару молодіжний християнський часопис «Господь і я», а вчитель Прищ Г.В.- «Путівник прочанина».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учителі раділи, що їм випало день провести разом з ченцями та студентами-семінаристами, - от лише шкода, що час пролетів швидко.

Категорія: Новини | Переглядів: 537 | Додав: TMarciv | Рейтинг: 5.0/1
Календар дат
Погода
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Архів записів
Жидачів © 2024