Сб, 20.04.2024, 04:43
Вітаю Вас Гість | RSS
 Жидачівський районний
методичний кабінет
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
People Group
Форма входу
Освітній портал
Категорії розділу
Новини
Схвалені методичні матеріали
Електронні версії підручників
методичні матеріали
Так.ru
Головна » 2015 » Травень » 31 » Методичний міст Борислав – Жидачів тема: «Краєзнавство в літературній пропедевтиці початкових класів»
09:49
Методичний міст Борислав – Жидачів тема: «Краєзнавство в літературній пропедевтиці початкових класів»

   У першій декаді травня Жидачівська ЗОШ І-ІІІст. №2 ласкаво відчинила двері для вчителів початкових класів, учасників методичного моста Жидачів-Борислав, який започаткували ще в жовтні минулого року методисти обох РМК Наталя Тріщ та Ярослава Демко. 

   Продовження теми «Краєзнавство в літературній пропедевтиці початкових класів» було невипадкове, адже  живучи у час глобальної революції у світі сучасних комп’ютерних технологій, на жаль, діти втрачають інтерес до читання.

  Одним із завдань сучасної школи є формування мовної особистості з достатніми комунікативними можливостями, мотивацією до самостійного читання. На думку учасників семінару, саме ця якість увінчує зусилля вдумливих учителів, батьків, бібліотекарів, які мотивують дітей до спілкування з найкращими дитячими книгами письменників рідного краю.   

             За доброю українською традицією кожна справа розпочинається з молитви. Оскільки зустріч відбувалася в місяці, коли по-особливому вшановують Небесну Заступницю, о. Роман Котів молитовно провадив Молебень до Пречистої Богородиці, побажав миру і спокою  нам та Україні. 

  Наталя Тріщ, методист Жидачівського РМК, в формі презентації демонструвала педагогам Борислава   досвід роботи вчителів початкових класів Жидачівщини з питання використання краєзнавчого матеріалу під час проведення уроків читання, бібліотечних уроків, творчих зустрічей, поетичних майстерень тощо. Це, неодмінно, сприяє переконанню того, що земля Древнього Удеча надзвичайно щедра на талановитих людей пера, які прославили рідну батьківщину. Зі світлин   дивилися  знайомі нам  Остап Лижник і Алла Козовіта, Михайло Шалата і Олесь Дудин, Роман Чорний і Богдан Януш, Ігор Калинець і Галина Охоцька, Наталя Тріщ і Роман  Штігіер

 

   Наталя Тріщ наголосила, що особливістю сучасних методик є дитиноцентризм, а основним інструментом впливу було і залишається слово.  Що може в більшій мірі спонукати дитину до самостійного читання, перетворити його з обов’язку у задоволення, навіть привілей, як не розуміння того, що вона, дитина, живе поруч із талановитими людьми, яких можна побачити наживо, прийняти з їхніх рук подаровану  книгу з автографом?

   Присутні мали змогу переглянути виставку творчого доробку вчителів нашого району під назвою «З педагогічної скарбнички».

 

Учні початкових класів Жидачівської ЗОШ І-ІІІст. №2, наставниками яких є Лідія Ленцик, Люба Белей, Анна Климкович, Мирослава Майкович, Анна Завацька, Оксана Тижбір, у літературній вітальні «Коли в душі народжується слово» в ігровій формі виявили неабияку читацьку та мовленнєву компетентності, гнучкість та пластичність мислення. Свіжий вітер казки Ігоря Калинця «Про що розповіли незабудки» підхопив на свої крила усіх у театрально-музичній постановці, яка розкрила яскравість почуттєвої сфери

 

 

 

Учасники методичного моста мали змогу особисто познайомитися і поспілкуватися  з майстрами поетичного слова нашого краю   Наталею Тріщ та Світлана Корпусенко, яку шанувальники поезії знають під псевдонімом Лана Світ. Вона коротко розповіла про те, як виходила на терени літературного життя, презентувала свою збірку «Доброго ранку» . Слова подяки поетеса адресувала вихованцям Іванни Репецької та Марії Хом’як, які інсценізували казку «Курочка ряба» за мотивами її твору.

 

   Від дітей естафету творчого вогнику прийняли дорослі. Під керівництвом директора школи Оксани Мальцевої була проведена інтелектуальна гра «Сучасний учитель», під час якої педагоги Жидачівщини та Борислава продемонстрували ерудицію, креативне мислення.    

 

 Музична пауза, у якій прозвучала пісня «Цвітопад» на слова Наталі Тріщ у чудовому виконанні вчителів Ходорівської ЗОШ І-ІІІст. №3 Віри Витрикуш та Оксани Матулки,  ніжно торкнулася струн душі присутніх у цей  травненевий  день.

    Зацікавило гостей Борислава ексклюзивне «видання» вишиваного «Кобзаря», яке презентувала Дереш Г.Б., зав.відділом обслуговування Жидачівської центральної районної бібліотеки. Його створювали вправні руки майстринь—бібліотекарів нашого району, вплітаючи у кожен хрестик любов і пошану до відданого сина України Тараса Шевченка. 

  Всі учасники творчої зустрічі отримали маки, виготовлені вчителем початкових класів Жидачівської ЗОШ І-ІІІст.№2, - як символ краси жіночої вроди, віри в краще майбутнє, гордості за наших героїв і в знак Дня пам’яті та примирення.

  Історію виникнення назви районного центру, назв  деяких сіл Жидачівщини, які пов’язані з народними промислами, про історичні пам’ятки краю під час екскурсії розповів заступник міського голови Ярослав Гаврильчук.     

  

   Методист методкабінету Борислава Ярослава Демко та вчитель-методист початкових класів Ольга Лісович висловили слова вдячності за започатковану форму методичної роботи. Кафедра вчителів початкових класів Жидачівщини отримала в подарунок дидактичні посібник вчителів Борислава «Франкове слово – то криниця, спіши з його джерел напиться» та «Сонечкова школа», яскравий фотоальбом «Борислав – наше місто», також картини, виготовлені технікою квілінгу. Обмінялися вчителі контактами і вирішили надалі співпрацювати.

  Підсумки  методичного моста підвів завідувач  РМК Михайленко І.М., який  зазначили, що саме від особистості першого вчителя залежить розвиток творчої особистості учня, подякували всім учасникам семінару, особливо вчителям і учням гостинної Жидачівської ЗОШ І-ІІІст. №2.

    Актуально звучать сьогодні слова В.О.Сухомлинського: «Вкладаймо ж у свідомість дитини живе, трепетне слово, дбаймо про те, щоб воно не перетворилося на засушену квітку, а вилетіло, як із гніздечка, співучою пташкою, раділо красі навколишнього світу».  І нехай над нами завжди сяє сонце мудрості і добра!

 

 

 

                                   

Категорія: Новини | Переглядів: 908 | Додав: TMarciv | Рейтинг: 5.0/4
Календар дат
Погода
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Архів записів
Жидачів © 2024