Пт, 19.04.2024, 19:35
Вітаю Вас Гість | RSS
 Жидачівський районний
методичний кабінет
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
People Group
Форма входу
Освітній портал
Категорії розділу
Новини
Схвалені методичні матеріали
Електронні версії підручників
методичні матеріали
Так.ru
Головна » 2012 » Грудень » 12 » Проект «Психолого-ресоціалізаційна підтримка літніх»
20:15
Проект «Психолого-ресоціалізаційна підтримка літніх»

Жидачівський районний центр Суспільної служби України та психологічна служба загальноосвітніх навчальних закладів району  розпочали роботу над проектом «Психолого-ресоціалізаційна підтримка літніх», який проходить у рамках програми «Місце зустрічі - діалог» і   фінансується Фондом «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє». Наш проект розрахований на осіб, що за статусом відносяться до жертв потерпілих від тоталітарних режимів у минулому столітті - бенефіціарів. У проекті залучені 6 населених пунктів району: м.Ходорів, смт Нові Стрілища, с.Руда, с.Дуліби, с.Заболотівці, с.Тейсарів.  Ми реалізовуємо цей проект для того, щоб наші бенефіціари (106 осіб) позбулися відчуття самотності і забутості, передали свій безцінний життєвий досвід молоді. Як показало проведене опитування, чимало з них вважають себе такими, що «не живуть, а доживають», потребують соціальної, а часто і матеріальної допомоги, скаржаться на якість медичного обслуговування, вказують на необхідність медичного, юридичного консультування, психологічної підтримки. Близько 10% проживають самі, без сім’ї та родини. Усі проведені заходи спрямовувались на те, щоб налагодити спілкування, взаємодію та розуміння між виконавцями проекту та цільовою групою, організувати площадки для зустрічей та діалогу поколінь. Більшість наших бенефіціарів охоче спілкуються з молоддю і підтримують проект, вважаючи його потрібним і навіть необхідним. Нашими партнерами у проекті є відділ освіти Жидачівської райдержадміністрації, Жидачівська центральна районна лікарня, редакція районної газети «Новий час», Ходорівська ЗОШ І-ІІІст. №2, Новострілищанська ЗОШ І-ІІІст., Рудянська ЗОШ І-ІІІст., Дулібська ЗОШ І-ІІст., Заболотівецька ЗОШ І-ІІс., Тейсарівська ЗОШ І-ІІст. Учні 6-11 класів цих шкіл є волонтерами проекту.

Результати проведеного нами опитування людей похилого віку у 12 населених пунктах району свідчать про наявність цілого ряду проблем та підтверджують мотивованість та необхідність реалізації проекту і в цілому привернення уваги громадськості до цих питань. Ось деякі з них:

- Як Ви оцінюєте якість життя людей похилого віку у Вашому районі?

61% оцінили як «важке» (відповіді: «життя нічки», «не живем, а доживаєм», «не життя, а мука», «люди похилого віку кинуті напризволяще», - на фоні цих відповідей вражаюче звучить відповідь 87-річного чоловіка, який проживає сам – «Добре!». Тобто розуміємо, що відповіді суб’єктивні і залежать від багатьох різного роду факторів, але цифра вражаюча – 61%)

- Як Ви оцінюєте необхідність реалізації проекту «Психолого-ресоціалізаційна підтримка літніх»?

83% сприймають позитивно і підтримують (відповіді: «а може, чимось допоможе», «це буде корисно людям похилого віку», проте є, звичайно і недовірливі оцінки «а чи дасть воно що?»)

- Як Ви оцінюєте якість надання медичних послуг у Вашому районі, селі, місті?

10% позитивних оцінок, незадоволені рівнем медичного обслуговування 54% (відповіді: «в селі нема медпункту», «у нас немає аптеки, за ліками їхати 17 км», «ліки для людей похилого віку повинні бути безкоштовними або дешевшими», «треба, щоб медичний огляд людей похилого віку був систематичним», «потрібно більше сімейних лікарів»).

Сподіваємося, що цей проект приверне увагу громадськості району до проблем людей похилого віку, до якості їх медичного обслуговування, надання соціальної допомоги та психологічної підтримки.

Галина Пельо








Фото 1 Творча група практичних психологів: робота над проектом






Фото 2 Фрагмент тренінгу практичних психологів «Доступ до внутрішніх ресурсів. Застосування ресурсної терапії у соціально-психологічній підтримці»




Фото 3

Відвідування бенефіціара: Милимука Івана Федоровича, 1937 р. н.,  мешканця с. Дуліби, який має статус – репресований

  Зліва онука-волонтер, учениця 9-го класу: Милимук Іринка, справа – практичний психолог Гамеляк Леся Степанівна

Категорія: Новини | Переглядів: 537 | Додав: TMarciv | Рейтинг: 3.5/2
Календар дат
Погода
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Пошук
Архів записів
Жидачів © 2024