Пт, 19.04.2024, 08:34
Вітаю Вас Гість | RSS
 Жидачівський районний
методичний кабінет
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
People Group
Форма входу
Освітній портал
Категорії розділу
Новини
Схвалені методичні матеріали
Електронні версії підручників
методичні матеріали
Так.ru
Головна » 2013 » Червень » 10 » Районний семінар вчителів біології та хімії
17:08
Районний семінар вчителів біології та хімії

Така краса, висока і нетлінна, що хоч спинись і з Богом говори…

       

20 травня методист РМК відділу освіти Жидачівської РДА Звіринська Н. А.  організувала виїзний районний семінар вчителів біології та хімії у Львів. Вчителі району мали можливість побувати у Архикатедральному  соборі Святого Юра, ботанічному саду, у селі Раковець. Ця поїздка згуртувала всіх нас навколо давніх християнських цінностей – доброти, терпимості, милосердя, любові до ближнього.

По-новому  побачити і відчути себе у світі, оцінити чистоту помислів допомогла молитва  у Архикатедральному  соборі Святого Юра. Він вважається головною святинею українських греко-католиків. Розташований на Святоюрській горі, на площі святого Юра. З 1998 року Собор разом із Ансамблем історичного центру Львова належить до Світової спадщини ЮНЕСКО. Храм стоїть на терасі, до якої ведуть двомаршеві сходи, прикрашені балюстрадою і скульптурами геніїв роботи С. Стажевського. Фасад храму акцентований монументальним порталом з постатями отців східної церкви Афанасія і Льва роботи скульптора Івана Георія Пінзеля. На дзвіниці Собору святого Юра — найстаріший в Україні дзвін, вилитий, згідно з написом на ньому, 1341 року. Відколи Собор Юра став головним осідком галицької православної, а з 1700 року — греко-католицької єпархії, в крипті ховали єпископів, а з 1808 року — митрополитів. Учасники семінару відвідали крипту. У ній поховано видатних діячів УГКЦ, зокрема, кардинала Сильвестра Сембратовича, Митрополита Андрея Шептицького, Патріарха Йосипа Сліпого. У Соборі Святого Юра зберігаються:

Хто хоче пізнати правдивий Львів, той Львів, що завжди був український, що завжди боровся за приналежність до своєї рідної землі, той Львів, який ніколи не зневірювався – хай пізнає Львів св. Юра.

Незабутнє враження на учасників семінару справила дивовижна краса ботанічного саду. Він є однією з навчальних, науково-дослідних і природоохоронних установ Львівського національного університету імені Івана Франка і становить своєрідну

колекцію тропічних і субтропічних рослин, які становлять національне надбання.

Ботанічний сад створений з метою збереження, вивчення, акліматизації, розмноження в спеціально створених умовах та ефективного використання рідкісних і типових видів місцевої і світової флори шляхом створення, поповнення та збереження ботанічних колекцій, ведення наукової, навчальної і освітньої роботи.

Екскурсовод провела відвідувачів стежками  п’яти  науково-дослідних відділів (природної трав`яної флори, дендрології, культурної флори та озеленення, тропічних і субтропічних рослин, фізіології та біохімії рослин). Вчителі милувалися цвітом ірисів, іудовим деревом, золотим дощем, рододендронами, 5 видами бузку, білим барвінком.  

Ботанічний сад – місце, де хочеться побувати не одного разу і відкривати для себе нові, унікальні загадки природи.

Екскурсія вчителів біології і хімії продовжилась до села Раковець, яке розташоване приблизно у 28-ти кілометрах від Львова у Пустомитівському районі.. Щодня сюди приїжджають десятки, сотні людей. Хто автівками, хто маршрутками. Притягує їх сюди святе місце – джерело у селі Раковець, яке лікує від різноманітних хвороб.

Історія говорить, що колись ще за австрійських часів на цьому місці було звичайне поле, яке обробляв простий чоловік. Одного разу він побачив, що з-під землі б’ється вода. Тоді чолов’яга ще не знав, що це таке. Він взяв і просто замурував той прохід звідки билося джерело. І що ви думаєте з ним сталося? А через деякий час він осліп. Ніхто не міг зрозуміти чому, аж допоки йому не приснився сон, де голос йому сказав розмурувати джерело і тричі помитися тією водою. Якщо він це зробить, то прозріє. Так  воно і сталося. В знак подяки він згодом на цьому місці звів капличку, на час війни її розібрали, але після відновлення незалежності нашої країни знову відновили. Кажуть, у цих місцях свого часу навіть об’явилася Діва Марія. Від цього часу Служби Божі почали проводитися не тільки в церкві Маковеїв, що знаходить поруч, а і тут. Вода із джерела у селі Раковець вилікувала не одну людину від різних хвороб. Але в чому все-таки сила? Сюди навіть приїжджали різі науковці досліджувати воду, але нічого окрім срібла у ній не знайшли. Люди кажуть, що сила у молитві. Якщо вірити, що вода вам допоможе, і обійти 12 кругів зліва направо у самому джерелі, то ви неодмінно будете здорові. Незважаючи на погану погоду,  вчителі  ввійшли у воду цілющого джерела. Скажу лише одне, вода там така холодна, що судороги зводить. Але трішки походивши, організм звикає.

Ця подорож наповнила наші серця радістю, добрим здоровям, переможним духом надії, сили, енергії, наснаги для добрих і корисних справ.

 

 

 

Категорія: Новини | Переглядів: 525 | Додав: TMarciv | Рейтинг: 0.0/0
Календар дат
Погода
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук
Архів записів
Жидачів © 2024