Чт, 25.04.2024, 18:10
Вітаю Вас Гість | RSS
 Жидачівський районний
методичний кабінет
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
People Group
Форма входу
Освітній портал
Категорії розділу
Новини
Схвалені методичні матеріали
Електронні версії підручників
методичні матеріали
Так.ru
Головна » 2012 » Листопад » 8 » Семінар-практикум вчителів географії Журавнівського освітнього округу
16:00
Семінар-практикум вчителів географії Журавнівського освітнього округу

   7 листопада 2012 року на базі Млиниського НВК відбувся семінар-практикум вчителів географії Журавнівського освітнього округу на тему «Використання інтерактивних методів та інформаційно-комунікативних технологій при вивченні географії».

   На даному методичному заході були присутні вчителі географії 12 шкіл округу, методист Жидачівського РМК Процідим Ю.М., також директор Млиниського НВК Багрій Д.Т. та заступник з навчально-виховної роботи

   В плані роботи семінару було передбачено проведення відкритого уроку у 6 класі на тему «Гірські породи і мінерали» з елементами використання методів та форм роботи, висвітлених у методичній темі, а також теоретичне обговорення даного питання учасниками семінару.

   Урок проводила вчитель географії Басараб Галина Богданівна, яка на високому методичному рівні зуміла представити вміння практичного застосування інтерактивного методу навчання та використання комп’ютера і мультимедії на уроці географії. 

 

Використання вчителем різноманітних форм та видів роботи з учнями, зокрема, роботу в групах, елементи випереджуючого навчання, робота з картою, атласом, розв’язування географічних задач, робота з географічними тестами на персональних комп’ютерах тощо, а також вміле поєднання видів та форм роботи забезпечило в кінцевому результаті досягненню високої результативності уроку та реалізації поставлених цілей.

 

   Після проведення практичної частини семінару вчителями географії округу активно обговорювалось питання використання ІКТ на уроках у формі дискусії на тему «За і проти».

   В результаті дискутування можна зробити висновок: актуальність глибшого вивчення та застосування даної методичної теми в практиці роботи вчителів географії визначається глобалізацією сучасного інформаційного світу, що призвело до утвердження медіакультури практично в усіх галузях людського життя, в тому числі і в освітньому просторі. Використання сучасних інформаційних технологій, особливо у поєднанні з інтерактивними методами та формами роботи відіграють значну роль у формуванні ціннісних орієнтацій сучасної учнівської молоді.

   Швидкий розвиток інформаційних та комунікаційних технологій (ІКТ) відкриває людству нові можливості в освіті, висуваючи натомість нові вимоги до навчання. Саме використання ІКТ дозволяє нам змінити зміст освіти. На погляд вчителів географії, комп’ютерні технології сприяють:

-          засвоєнню і учнем, і учителем нових важливих знань, умінь, навичок;

-          самоосвіті й самовдосконаленню особистості учня й учителя;

-          ідеально підходять для вивчення й викладання географії;

-          можуть використовуватися у всіх видах урочної і позаурочної діяльності.

 Досвід наших вчителів у використання ІКТ на сьогоднішній день –  це в основному досвід учителя географії, який працює в умовах обмежених технічних можливостей, бо наявність у школах комп’ютерної техніки не дозволяє всім учителям у повній мірі використовувати в процесі навчання інформаційно -  комунікаційні     технології.    

    Використання комп’ютерної техніки та комп’ютерних технологій розширює можливості навчально - виховного процесу, забезпечує нові шляхи подання інформації, дає можливість для випробування власних ідей та проектів.

   До того ж, одною з найголовніших переваг використання цих новітніх педагогічних технологій у процесах навчання та викладання є можливість задовольнити індивідуальні потреби учнів, а не середні потреби класу. Інші переваги в тому, що ІКТ значно поліпшують доступ до інформації,  підвищують ефективність  та мотивацію навчання, забезпечують нові шляхи подання інформації, які полегшують її розуміння, дають можливість для випробування власних ідей та проектів, роблять учнів більш впевненими та здатними вирішувати проблеми самотужки.

   Електронні засоби навчання дозволяють продемонструвати процеси або змоделювати явища, за якими  неможливо спостерігати протягом одного уроку або які несуть небезпеку для здоров’я та життя людини. І тут нам на допомогу приходять мультимедійні засоби навчання, які позбавляють нас цієї небезпеки та дають змогу учням більш глибоко зрозуміти природу досліджуваного явища чи процесу.

   Використання комп’ютера на уроці також дає змогу учителю складати тести нового покоління, логічні ланцюжки, тренувальні вправи, головоломки, діаграми, графіки, супроводжувати лекційні заняття слайдами, виконувати практичні роботи та презентації тощо. І завдяки інтерактивним формам навчання, учень з пасивного слухача перетвориться на активного учасника учбового процесу. Також інформаційно – комунікаційні технології можуть використовуватися для розробки навчальних проектів та відповідних навчальних, методичних та дидактичних матеріалів.

   Про чесноти інформаційних технологій можна говорити довго. Але не слід забувати про «зворотній бік медалі».

 При використанні комп’ютера учителю необхідно пам’ятати про негативний вплив випромінювання монітора на зір, симптом хронічної втоми та болі у спині, появу психічного стресу тощо, тому треба дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог, передбачати спеціальні вправи на уроках для запобігання можливих небажаних наслідків.

   Досвід роботи вчителів показує, що комп’ютерна підтримка уроків географії має позитивні наслідки, зокрема забезпечує:

 - особистісно зорієнтований підхід до навчання;

 - уміння учнів самостійно здобувати знання;

 - розвиток навичок праці з комп’ютером.

   Учні показують стабільно високі результати навчання. Ця технологія розвиває не тільки учнів, а й учителя, робить його роботу приємною, успішною, результативною, полегшує працю, забезпечує професійний ріст.

 

 

 

Категорія: Новини | Переглядів: 1279 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Календар дат
Погода
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Пошук
Архів записів
Жидачів © 2024