Пт, 26.04.2024, 15:22
Вітаю Вас Гість | RSS
 Жидачівський районний
методичний кабінет
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
People Group
Форма входу
Освітній портал
Категорії розділу
Новини
Схвалені методичні матеріали
Електронні версії підручників
методичні матеріали
Так.ru
Головна » 2013 » Жовтень » 16 » Семінар
14:19
Семінар

                

09 жовтня 2013 року в Лисківській ЗОШ І-ІІІ ст. за участі методистів РМК О. Прокопів та Н. Кулик проходив практичний семінар вчителів української мови і літератури, світової літератури та художньої культури  Журавнівського освітнього округу.

Основна частина семінару проходила у таких пам’ятках, як музей-садиба Маркіяна Шашкевича в с. Підлисся Золочівського району та музей-заповідник «Олеський замок» Бродівського району (вч. Мельник О.П.).

Експозиція музею-садиби М. Шашкевича, створена працівниками Львівської галереї мистецтв, знайомить з меморіальними речами та автографами рукописів Маркіяна Шашкевича, виданнями його творів, тогочасними книгами, часописами, предметами побуту. У двох кімнатах виставлено експонати, що розповідають про життя та творчість М.Шашкевича, вшанування його пам'яті, у двох інших відтворено західно-український побут І половини ХІХ ст., показано умови, в яких проходило дитинство М.Шашкевича.
В центрі експозиції - альманах "Русалка Дністровая" (1837 р.), перша книга українською мовою в Галичині. Поряд розміщено збережені до нашого часу власні речі Маркіяна Шашкевича - шкатулка та камертон. Велику цінність становлять автографи його поезій, документи, примірники рідкісних видань кінця Х
VІІІ - 1 пол. ХІХ ст.

Олеський замок – відома памятка архітектури ХІІІ-ХVІІІ ст. У другій половині ХV ст. Перестав бути оборонною спорудою і перетворився у резиденцію магнатських родів – Даниловичів, згодом Собєських, Жувуських. У 1629 році в Олеському замку народився майбутній король Польщі Ян ІІІ Собєський.

Експозиція замку представляє вітчизняне мистецтво XVІ-XVІІІ ст. Тут зібрано ікони, безцінні твори живопису, скульптури, ужиткового мистецтва (зокрема, меблі та гобелени).Особливу вартість має збірка скульптури XVI-XVIII ст., українського портрету XVІ-XІХ ст. В комплекс, крім замку, входить колишній монастир капуцинів з костелом св. Йосифа (1739 р., архітектор - Мартин Добравський).

Під час семінару освітяни ознайомилися з памятками архітектури, археології та образотворчого мистецтва, ознайомилися з мистецьким фондом філіалу Львівської картинної галереї ім. Б. Возницького.

У рамках семінару відбулися теоретичні заняття на теми: «Роль літератури краєзнавства у національному вихованні учнів» (методист О. Прокопів, вч. Мельник О.П., Ямнич Л.В., Петрінець М.А.), «Мистецькі цінності та їх значення у збагаченні емоційно-естетичного досвіду учнів» (методист Н. Кулик), «Львів мистецький. Перегук мистецтв на уроках літератури і художньої культури» (вч. Кізима Г.Ф.), «Музей і музейна справа»

Участь у семінарі дала можливість освітянам долучитися до історичної та духовної спадщини шляхом засвоєння знань про історію та культуру України, відчути себе творцем в унікальному музейному просторі.

Категорія: Новини | Переглядів: 452 | Додав: TMarciv | Рейтинг: 0.0/0
Календар дат
Погода
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Пошук
Архів записів
Жидачів © 2024