Пт, 26.04.2024, 02:58
Вітаю Вас Гість | RSS
 Жидачівський районний
методичний кабінет
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
People Group
Форма входу
Освітній портал
Категорії розділу
Новини
Схвалені методичні матеріали
Електронні версії підручників
методичні матеріали
Так.ru
Головна » 2014 » Грудень » 19 » Семінар окружної комісії вчителів біології та хімії
09:35
Семінар окружної комісії вчителів біології та хімії

Посіяне на полі науковому зійде на користь народу

Д.І.Менделєєв.

8.12.2014 на базі Журавнівського НВК «СЗШ- ліцей» відбувся семінар окружної комісії вчителів біології та хімії на тему: «Формування життєвих компетенцій на уроках біології та хімії засобами креативної освіти». Тема семінару вибрана не випадково, тому що мета природничої освіти полягає у вивченні шкільних предметів «Біології» та «Хімії», функцією яких є формування у школярів ключових життєвих компетенцій, котрих потребує сучасне життя.

Кожна людина народжується із зернятком у руці. Тільки треба знайти те поле, де це зернятко проросте.

Механізм творчості міститься в кожній людині! Але в одних людей він спить у бруньці, яка поки що не розвинулася в плодюче дерево;  у других брунька творчості навесні навіть цвіте, але на більше її не вистачає; у третіх ця брунька проросте в міцне дерево, яке щедро плодоносить усе життя. Така брунька є в кожного. Душу людини, в значній мірі, розвиває школа, й на формування життєвих компетенцій молоді вона має незаперечний вплив.

«Не досить оволодіти премудрістю, потрібно також уміти користуватися нею», - сказав Ціцерон. Саме компетентний підхід в освіті (на перевагу концепції «засвоєння знань») передбачає опанування учнями різного роду вміннями, які дозволяють їм у майбутньому діяти ефективно в ситуаціях професійного, особистого і суспільного життя. Компетентний підхід зумовлює посилення прикладного, практичного характеру всієї шкільної освіти і полягає в тому, щоб не збільшувати обсяги інформованості людини в різних предметних галузях, а допомогти їм самостійно вирішувати проблеми в незнайомих ситуаціях.

Вчитель біології Козак О.Г. розробила буклет «Життєві компетенції». Члени семінару, працюючи в двох групах під керуванням методиста районного відділу освіти Звіринської Н.А., також поділилися своїм досвідом формування життєвих компетенцій на уроках біології та хімії.

                        

Гості семінару відвідали і взяли участь в обговоренні таких уроків: хімії у 9 класі, темою якого була «Швидкість хімічних реакцій. Залежність швидкості реакції від різних чинників»(вчитель Рожко О.М.) і біології в 6 класі на тему:»Тканини рослин»(вчитель Пітула Р.Б.).

Обидва уроки, за словами гостей, пройшли на високому методичному рівні. Вчителі, використавши новітні технології і прогресивні методи навчання (мультимедійні технології, роботу із сенсорною дошкою) поглибили компетенції школярів відповідно до умов сучасного життя.

Відверта розмова, обмін досвідом, експрес-інтерв’ю «Враження, думки, побажання» дали можливість кожному щось почерпнути для себе, щоб глибше розвинути дитячу душу. Як сказав І. Боберський: «Кожне покоління відповідає за прикмети тіла і духа наступного покоління, яке має стати краще, ніж попереднє».

Настане день, і проб’є час,

Коли розуму і честі

На всій землі прийде пора

Стояти на першому місці

       Тож нехай тендітні пальці духовності торкнуть серце і уста тих, хто сіє слово золоте і гартує дух майбутнього покоління.      

Вчитель біології Козак О.Г.

Категорія: Новини | Переглядів: 616 | Додав: TMarciv | Рейтинг: 0.0/0
Календар дат
Погода
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Архів записів
Жидачів © 2024