Чт, 28.03.2024, 11:52
Вітаю Вас Гість | RSS
 Жидачівський районний
методичний кабінет
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
People Group
Форма входу
Освітній портал
Категорії розділу
Новини
Схвалені методичні матеріали
Електронні версії підручників
методичні матеріали
Так.ru
Головна » 2014 » Жовтень » 9 » Семінар-практикум вчителів образотворчого мистецтва Журавнівського освітнього округу
19:10
Семінар-практикум вчителів образотворчого мистецтва Журавнівського освітнього округу

02 жовтня 2014року пройшов семінар-практикум вчителів образотворчого мистецтва Журавнівського освітнього округу на тему «Художнє виховання учнів засобами образотворчого мистецтва», який провела вчитель образотворчого мистецтва Лисківського НВК Роп’як Наталія Василівна.

План роботи семінару складався із екскурсії до художнього музею митця світової слави, народного художника України Михайла Біласа, чиє ім’я відоме на всіх континентах і записане у понад 100 виданнях та публікаціях різними мовами світу завдяки чисельним персональним виставкам.

Музей відкрито у центрі м. Трускавця в 1992 р. Це перший прижиттєвий музей в Україні. Відкрився він у місті, де сьогодні  проживає майстер. Розмістився музей в одному з найгарніших будинків Трускавця, пам'ятці дерев'яної архітектури кінця XIX століття старовинній віллі «Гопляна», пишна оздоба якої гармонійно вписалась у мальовничий краєвид міста.

http://static1.karpaty.info/data/objects/img/662/out2_tn.jpg

Музей народного художника України Михайла Біласа

 

В музеї експонуються текстильні роботи митця: гобелени, килими, верети, ліжники, вишивані сервети, доріжки, подушки, багатопланові сюжетні панно та аплікації, декоративні квіти. Експозиція розгорнута в 12 залах, де представлено понад 150 авторських робіт Михайла Біласа, який нині вважається національною гордістю нашої держави.

Крім постійно діючої виставки музей експонує роботи художників, графіків, скульпторів, майстрів декоративно-прикладного мистецтва, знайомлячи відвідувачів з новими авторськими здобутками.

Михайло Білас – плідний і багатогранний художник. Його руками тчуться килими, верети, гобелени, ліжники, а також вишивані серветки, доріжки, подушки. Він – майстер текстильної пластики, образно виразних іграшок та декоративних квітів, автор неперевершених сюжетних панно та аплікацій.

Водночас він і тонкий кольорист, "композитор кольору".  На його стиль і майстерність вплинули досвід і культура ткача, вишивальника, живописця, графіка і народного майстра. Твори Михайла Біласа в галузі вишивки відзначаються свіжим, оригінальним вирішенням. Художник звертається до традицій української вишивки, але пропускає їх крізь своє світобачення. У роботах художник намагається відобразити колорит життя народу, його побут та звичаї.

Вже четвертою сотнею власноручно виконаних праць вичислюється творчий доробок митця. Його твори житимуть в єдиному екземплярі. Усе це він створить власними руками – від ескізу, натягування ниток основи на верстат до останнього його стукотіння.

http://static2.karpaty.info/data/objects/img/662/in1_tn.jpg   http://static3.karpaty.info/data/objects/img/662/in2_tn.jpg

http://static1.karpaty.info/data/objects/img/662/in3_tn.jpg   http://static2.karpaty.info/data/objects/img/662/in4_tn.jpg

Завітавши до художнього музею, освітяни занурилися у неповторний та чарівний світ мистецтва. Познайомившись з творами народного художника України Михайла Біласа, вчителі були подивовані вмінню автора добирати кольори у гобеленах і декоративних квітах, зачарувались аплікаціями і художніми вишивками. Вчителі поринули у світ веселкових барв гуцульського та бойківського весілля, побували на косівському базарі, закохались  у "Бойківську мадонну", схилили голову перед гобеленами "Панахида" та "Неволя" і заспівали разом з пташками "Нічний концерт". Всіх охопило неземне відчуття щастя, піднесення, тепла і наснаги, вчителі наповнили душу багатством колориту народних джерел.

Продовженням семінару була також виставка учнівських робіт в техніці квілінг, яку підготувала вчитель образотворчого мистецтва Лисківського НВК Роп’як Н.В.

З методичними рекомендаціями щодо урізноманітнення форм роботи на уроках образотворчого мистецтва виступила методист РМК Н.О. Кулик.

  

Керівник методичної комісії вчителів образотворчого мистецтва Журавнівського освітнього округу С.І. Тарахомин сказала про те, що цей музей рекомендований Міністерством освіти і науки України для ознайомлення школярів із творами образотворчого мистецтва.

Приємно враженими результатами даного семінару залишилися вчителі, які обмінялися власним досвідом і отримали нові знання та вміння.

Категорія: Новини | Переглядів: 857 | Додав: TMarciv | Рейтинг: 0.0/0
Календар дат
Погода
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Архів записів
Жидачів © 2024