Сб, 20.04.2024, 00:26
Вітаю Вас Гість | RSS
 Жидачівський районний
методичний кабінет
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
People Group
Форма входу
Освітній портал
Категорії розділу
Новини
Схвалені методичні матеріали
Електронні версії підручників
методичні матеріали
Так.ru
Головна » 2014 » Грудень » 8 » Семінар вчителів трудового навчання Жидачівського та Журавнівського округів
10:49
Семінар вчителів трудового навчання Жидачівського та Журавнівського округів

Семінар «Формування компетентності через розвиток творчих здібностей учнів на уроках трудового навчання»

Будь яка справа, удобрена молитвою, найкраща, тому семінар для вчителів трудового навчання Жидачівського та Журавнівського округів, який відбувся 2 грудня на базі Жидачівської ЗОШ І-ІІІст. №2 розпочався спільною молитвою,  за мирне врегулювання протистояння в Україні. Педагоги переглянули освячені обереги, які були виготовлені учнями школи під час проведення акції «Подаруй оберіг солдату» та будуть передані в штаб 3-ьої сотні самооборони Майдану (м. Стрий) для українських солдат.

        

   У роботі семінару взяли участь: Михайленко І.М.(завідувач РМК), Хомич Г.В.(методист РМК), адміністрація навчального закладу, вчителі району. Подавши порівняльний аналіз діяльності вчителів трудового навчання 20-ти річної давності із сьогоденням, Михайленко Ігор Миколайович привітав вчителя трудового навчання Залісківської ЗОШ І-ІІст.  Барну Н.М. із перемогою (І місце) в обласному конкурсі вишитих рушників «Мамина світлиця» та вручив грамоту та  приз.

  

    Згідно плану роботи семінару вчитель  трудового навчання Салій І. Є. показав дуже цінну у сучасних тенденціях освіти презентацію: «Програмне забезпечення при вивченні трудового навчання». Були представлені   програми для використання на уроках трудового навчання: для конструювання, дизайну і креслення, для створення схем вишивок, для створення схем візерунків в’язання спицями, для побудови схем в’язання гачком, для побудови викрійки в’язаного виробу і витрат ниток, для проектування одягу. У деяких з них було продемонстровано роботу.

  

     У наступній частині семінару вчитель трудового навчання Пасічник Р.М. представила також надзвичайно важливу тему і в сучасному  сьогоденні, коли ми переживаємо підвищений дух патріотизму і повернення до наших забутих витоків, до витворів мистецтва наших предків, наголосивши, що вишиті  полотняні криптограми містять  коди,  ключі до розуміння  того, за якими законами Творець збудував цей Світ. Свій виступ Руслана Маркіянівна супроводжувала демонстрацією презентації «Забуті письмена української вишивки» та представлення зразків вишитих плать, сорочок, рушників.

            

   Присутніми було оглянуто виставку  вишивок у різних техніках вишивання  майстринь-вишивальниць, вчителів школи: Малинович І.І, Пасічник Р.М. та ін. 

  

      Також Пасічник Р.М.  провела майстер-клас, де присутні мали можливість  приєднатися до давньої культури наших прабатьків у «Вишивці низинкою». Це єдиний шов, який вишивається  із   виворітного боку і виходить двосторонній візерунок, нагадуючи Плащаницю, на якій  залишився відбиток Ісуса Христа з надзвичайно потужньою енергетичною дією. Саме тому низинка виділяється з інших швів своїм впливом на людину.

            

   На семінар завітала гостя зі Львова, письменниця Марія Чумарна, яка  змогла коротко, але дуже широко розказати нам про коди української вишивки, її бачення та дослідження у цій сфері. Пані Марія наголосила, що вишиванки, як особливі, високого рівня сакральності предмети, акумулюють у надрах традиційної матеріальної і духовної культури значний масив інформації, адже орнаменти, символи, знаки, котрі наносилися на них, передають інформацію про структуру  Всесвіту, про створення Людини , про те, що Світ неоднорідний, багатоплановий і складний.

           В кінці семінару кожен вчитель отримав методичні рекомендації в електронному варіанті та побував на екскурсії в шкільній майстерні, де переглянули виставку дитячих робіт.

          

               Підсумовуючи побачене, почуте, було зроблено такий висновок:  «Цінуймо послання предків, навчаймося використовувати у своєму житті, вдосконалюючи свідомість божественною гармонією краси, доцільності і мудрості.»

                                                           Кізима Н.П., вчитель трудового навчання

                                                           Баківецької ЗОШ І-ІІст.

 

Категорія: Новини | Переглядів: 906 | Додав: TMarciv | Рейтинг: 5.0/1
Календар дат
Погода
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Архів записів
Жидачів © 2024